Cand oamenii doresc sa adopte un caine din adapost sau de pe internet e foarte probabil sa aleaga un caine de culoare deschisa sau colorat. Nu exista studii sau explicatii sttiintifice de ce cainii de culoare neagra sunt lasati in urma, insa aceasta situatie este atat de vast raspandita incat a primit si un nume: sindromul cainelui negru.Cei care lucreaza in adaposturile de caini sau voluntarii din organizatiile de protectie a animalelor sunt foarte familiarizati cu acest fenomen. Cainii de culoare neagra au cu cel putin 50% mai putine sanse sa fie adoptati fata de confratii lor colorati. Asta face ca acesti caini sa ramana mai mult timp in adapost si de multe ori reprezinta majoritatea dintre caini care ajung sa fie eutanasiati.
Fiind deja binecunoscut, specialistii au incercat sa gaseasca solutii si explicatii pentru sindromul cainelui negru.
La fel ca pisicile negre, cainii inchisi la culoare sunt asociati cu raul, moartea si tot soiul de aspecte negative. In legendele multor popoare cainii negri sunt mesagerii raului si se perinda in locurile care fac legatura intre lumea noastra si cea intunecata de dincolo: cimitire, locuri incarcate cu violenta. Cainii negri se contopesc in intunericul noptii si pot ataca pe furis. In acest context cainii negri sunt adesea reprezentati cu o mina fioroasa si ochi rosii sau stralucitori.Dincolo de superstitii, cainii negri nu se bucura de o excelenta imagine nici in cultura media a zilelor noastre. Cinematografia americana ne prezinta in filme precum Lassie sau Beethoven, eroi canini proveniti din rase colorate, cum sunt Collie sau Saint Bernard, pe cand cainii rai si agresivi sunt intotdeauna negri, din rasele Doberman si Rottweiler. De asemenea, placutele de avertizare cu «Atentie, caine rau!» afiseaza mereu imaginea unui caine mare, negru si fioros.
Unii oameni spun ca nu isi doresc un caine negru deoarece este prea banal. Altii nu vor sa isi ia un caine negru pentru ca nu vor sa fie luati drept persoane agresive si periculoase.
La nivel micro, cainii negri sunt perceputi ca fiind mai inexpresivi. Blana neagra evidentiaza mai putin trasaturile si expresiile faciale, fapt ce face ca impactul emotional pentru potentialul adoptator sa fie mult diminuat. Si cum multi stapani isi aleg viitorul companion pe principiul «dragostei la prima vedere», cainele negru e lasat in urma, iar adoptatorul trece la urmatorul. In schimb, la cainii albi de exemplu, cei doi ochi negri ca doua margelute pe blanita imaculata sunt reteta succesului in adoptii si nu numai.
Iar cainii negri mai au un mare dezavantaj: nu sunt prea fotogenici. In SUA multi viitori stapani isi aleg cainele de pe un site de profil, iar singurul criteriu dupa care isi motiveaza optiunea este fotografia pe care o vad acolo. De regula, in adaposturi, lumina este slaba si conditiile de trai sunt sarace. In acest cadru, cainii negri nu reusesc sa faca poze reusite si sa exprime prea multe sentimente, drept urmare nu prezinta interes pentru viitorul potential stapan.O vorba inteleapta spune sa nu judeci o carte dupa coperte, la fel blana unui caine nu poate spune nimic despre personalitatea lui. Cainii negri pot fi la fel de iubitori si inteligenti, sau dimpotriva la fel de agresivi, ca orice caine alb sau colorat, mare sau mic.
Cainii negri au si cateva avantaje: se asorteaza cu mobilierul, orice culoare ar avea. Li se potrivesc orice culoare de zgarda, ham, lesa sau hainuta. Blana lor ascunde mai bine murdaria. Parul negru lasat pe canapea iti arata exact unde trebuie sa dai cu aspiratorul. Sunt disponibil oriunde, oricand. Oameni nu te vor opri pe strada sa te intrebe «ce rasa e?», pur si simplu observa ca e un «caine negru». Impotriva raufacatorilor, cainele negru e o pavaza foarte eficienta.
Ce se poate face pentru a creste sansa la adoptie a cainilor negri?
In primul rand, luati la cunostinta existenta sindromului cainelui negru. Convingeti rudele sau prietenii care intentioneaza sa adopte un caine, sa aleaga unul de culoare inchisa. Sau daca voi va aflati in fata unei astfel de hotarari, alegeti cainele negru.Cei care se ocupa de promovarea adoptiilor trebuie sa faca un efort si sa faca o prezentare mai buna cainilor negri. Pozele vor fi facute pe un fundal colorat, in lumina difuza sau in exterior atunci cand afara este innorat sau la umbra. Orice fotograf profesionist stie ca negrul absoarbe lumina, iar in lumina puternica formele si expresiile animalului negru sunt estompate.
La un targ de adoptii cainii negri vor fi intotdeauna accesorizati cu bandane, hainute sau zgarzi viu colorate. In adapost, plasati cainele negru in padoc cu cativa caini de culoare deschisa, iar multi stapani il vor alege pe el ca fiind cel mai special de acolo.
caine-negru-art
caine-negru-art-0n
caine-negru-int
caine-negru-int-1
caine-negru-int-2
caine-negru-art
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.