Cainii sunt printre cei mai vechi prieteni ai omului, dar inca mai sunt multe de descoperit despre ei. Desi in prezent se cunosc multe despre comportamentul canin, in continuare supravieutiesc o serie de mituri, care in loc sa ajute stapanii, mai mult pun bete-n roade relatiei lor cu patrupedul iubit. Vom continua sa spargem mituri si in aceasta a doua parte a articolului nostru.
Mit #7
Cainele care da din coada este prietenos: partial fals! Limbajul corporal, si implicit datul din coada, este o componenta majora a manifestarii afective a cainelui. In acest mod cainii comunica unii cu alti, dar si cu membrii familiei. In functie de pozitia cozii si tipul miscarii, putem deduce ceea ce doreste sa transmita cainele. Datul din coada alert insotit de o pozitie caracteristica, aplecat pe membrele anterioare, inseamna o invitatie la joaca. O coada purtata sus si miscata lent dintr-o parte in cealalta, exprima neincredere, luarea la cunostinta a unui potential pericol.
Mit #8
Jocul cu trasul de sfoara stimuleaza agresivitatea cainelui: multi stapani se joaca cu puiutii lor prin intermediul unei sfori, carpe sau jucarii, fiecare tragand de un capat al obiectului disputat. Aceasta tehnica este adesea folosita pentru a intari muscatura cainelui si a testa auto-controlul. Insa nu exista nicio evidenta cum ca acest joc ar determina cainele sa fie mai agresiv la maturitate.
Mit #9
Recompensele alimentare sunt mita: din contra, intregul algoritm al dresajului se bazeaza pe oferirea de recompense pentru ca patrupedul sa execute ceea ce noi ne dorim. In afara de recompensele gustoase se pot folosi si jucarii, mangaieri, eliberare din lesa, clicker etc. Cainele reactioneaza foarte bine la mancare, insa acest tip de recompense va fi restricitonat atunci cand trucul a fost pe deplin insusit. Ulterior vom reveni cu recompensele alimentare sporadic, pentru a tine cainele alert.
Mit #10
Cainii stiu sa citeasca caracterul unei persoane: cainii poseda cel de-al saselea simt, insa acesta nu consta in a fi un bun psiholog. Cainii nu reactioneaza agresiv la personalitatea unei persoane ci se raporteaza la instinctul de autoconservare. Anumite insusiri fizice sau comportari ale strainului le pot induce unele reactii violente.
Mit #11
Este vina stapanului pentru comportamentul gresit al cainelui: indraznim sa spunem partial fals. Intr-adevar este datoria stapanului sa educe si sa socializeze cainele de la varsta frageda, insa nu putem afirma la general ca orice meteahna de-a cainelui este cauzata de stapan. Majoritatea stapanilor isi iubesc cainii si sunt bine-intentionati. Uneori poate fi vorba de ascultarea unor sfaturi gresite sau lipsuri in cunostintele despre dresaj canin.
Mit #12
Cainele nu are voie sa doarma pe canapea deoarece se va crede seful casei: de fapt, majoritatea cainilor nu vor decat un loc confortabil si calduros unde sa doarma. Atunci cand cainele devine agresiv in apararea locului sau de pe mobilier, vom lua masuri pentru corectarea acestui comportament indezirabil.
Mit #13
Cand cainele se scapa prin casa, il aplecam cu nasul in nevoile sale: certand cainele pentru un lucru natural cum sunt urinatul sau defecatul, nu facem decat sa ii reducem increderea in noi si sa il facem sa devina mai anxios in prezenta noastra. Ba mai mult, el va cauta un loc mai retras unde sa isi ascunda “accidentele”. Chiar daca face afara, asta nu inseamna ca stie ca nu are voie sa faca si inauntru. Uneori unele probleme de sanatate sau decalarea programului normal de iesiri afara, determina cainele sa faca in casa, desi nu isi doreste asta.
Mit #14
Cainii adora sa fie in compania altor caini; iar cei care nu impartasesc aceasta placere au o problema: cainii sunt animale de haita, insa ca si noi oamenii unii sunt mai sociabili decat altii. Exista caini carora nu le face placere sa fie mirositi de alti caini sau sa le fie invadat spatiul personal. Sau poate agreeaza numai anumite tipuri de semeni sau doar pe cei pe care ii cunosc mai bine.
Mit #15
Puiul de caine nu poate fi dresat decat dupa 6 luni: puii sunt un burete dornic absoarba tot ceea ce este in jurul lor. Desi invata cate un singur lucru, pe rand, ei vor fi dresati si socializati de la cea mai frageda varsta. Desi unii specialisti spun ca puiul nu are voie sa iasa din casa decat dupa ce i s-a terminat schema de vaccinare, nu putem astepta atat de mult pentru sa ca incepe educatia puiului. Lipsurile din socializarea de la varsta copilariei se vor resimti la maturitate, cand vor fi mai dificil de corectat.
Mit #16
Cainele care latra nu musca: ba din contra, cainii care se simt amenintati isi avertizeaza dusmanul prin orice mijloase (respectiv latrat) inainte de a ataca.
Mit #17
Cainele castrat nu mai este bun de paza: castrarea nu reduce din agresivitatea si instinctul de teritoriu al cainelui. Insa cu siguranta masculul nu va mai fi distras de la sarcina lui de vreo femela in calduri.
Mit #18
Dupa varsta de 7 ani, cainii Doberman inebunesc si devin agresivi: aceasta legenda inca vie astazi spune ca la Doberman creierul creste continuu, iar la varsta de sapte ani, cutia craniana ramanand mica, cainele inebuneste si isi ucide stapanul. Desi aceasta boala nu este specifica Dobermanilor, cel mult ea poate provoca suferinta animalului si nicidecum vreun sindrom psihotico-agresiv.
Mit #19
Exista rase de caini agresivi si rase de caini prietenosi: caracterul cainelui nu tine de rasa ci mai degraba despre cum a fost crescut, de tarele sale genetice sau trasaturile sale personale. La fel cum un Labrador poate fi agresiv, asa si un Pitt-bull poate fi extrem de prietenos.
catelus-in-lesa-0n
catelus-in-lesa-0n
catelus-in-lesa-0n
catelus-in-lesa-0n
catelus-in-lesa-0n
catelus-in-lesa-0n
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.