In plin sezon hibernal, fiecare dintre noi am experimentat cel putin o data o raceala, mai corect spus un guturai. Si nu suntem singurii carora le curge nasul si stranuta atunci cand frigul ne-a dat tarcoale. Si prietenii nostri patrupezi pot capata o raceala, insotita de toate semnele binecunoscute si noua. Desi raceala trece de la sine intr-o saptamana,, cu sau fara tratament medicamentos, este bine sa o putem diferentia de alte boli, care pot debuta similar. Un stapan responsabil trebuie sa stie cand sa ceara sfatul medicului veterinar pentru ca animalul iubit sa primeasca ajutor la timp.
Cum se ia raceala la caini?
Destul de simplu. Un caine expus frigului timp indelungat, va avea imunitatea periclitata. Moment prielnic pentru diferitele bacterii sau virusuri sa atace. In principiu, orice caine aparent sanatos poate contracta o raceala. La risc mai mare sunt animalele cu imunitatea compromisa: pui, seniori, suferinzi de boli cronice, emaciati etc.
Raceala este foarte contagioasa, astfel ca un caine se poate imbolnavi venind in contact cu un alt caine deja bolnav. De aceea carantina este obligatorie in cazul cainelui deja bolnav.
Este mai mult decat o raceala?
Daca raceala banala se poate trata acasa prin niste amsuri de suport, asa cum vom vedea mai jos, afectiunile serioase ce debuteaza ca o raceala, insa se agraveaza, au nevoie de interventia medicului veterinar, pentru un tratament medicamentos tintit.iata cateva dintre infectiile bacteriene sau virale ce pot fi incurcate cu o raceala:
Virusul para-influenta: este foarte frecvent la caini. Se caracterizeaza prin tuse cronica.
Tusea de canisa: provocata de o specie a bacteriei Bordetella, dar si de un virus: adenovirusul canin de tip-2. Apare tuse iritanta, uneori cu expectoratii. Adesea este insotita de secretii nazale si oculare.
Jigodia: este o maladie extrem de contagioasa, foarte grava, adesea fatala. Primele semne sunt secretiile nazale si disconfortul, putand fi usor asemanata cu o simpa, raceala.
Pneumonia: infectie a plamanilor, insotita de tuse si secretii. Semnele si simptomele racelii
Pe scurt, raceala este inflamatia tractului respirator superior, caracterizata prin: - Congestie nazala si secretii - Stranut - Tuse - Febra usoara - Ochi inlacrimati - Dificultati de respiratie la nivelul nasului - Lipsa apetitului alimentar - Stare generala de disconfort
Cum tratam raceala?
Daca intr-adevar avem de-a face cu o raceala, ea se poate trata acasa. Daca semnele se mai sus se agraveaza, cereti de graba sfatul medicului veterinar. Acesta va consulta cainele si va descoperi despre ce alta boala poate fi vorba. Pot fi necesare antibiotice sau antivirale, in functie de agentul patogen incriminat.
La domiciliu, niciodata nu tratati cainele cu medicamente de uz uman. Il puteti otravi. In schimb, asigurati-va ca animalul este tinut la caldura si se hidrateaza. Este foarte important ca patrupedul sa consume multa apa si sa manace pentru ca sa isi refaca fortele. Daca refuza apa, preparati o supa de pui usor sarata, care sa il ademeneasca sa manance. Pentru intarirea sistemului imunitar are nevoie de o hrana calitativa. Macar pentru cateva zile oferiti-i o hrana care sa contina mai multa carne si mai putine cereale.
Pentru a-l ajuta cu respiratie si a decongestiona nasul, asezati un umidificator in apropierea cainelui. Sau pregatiti o baie de aburi. Dati drumul la apa fierbinte in cada si lasati 15 minute sa se formeze aburi. Apoi inchideti cainele acolo pentru alte 10-15 minute.
Preventie
Mentineti cainele sanatos cu vaccinurile la zi. Oferiti o hrana de calitate care sa ii furnizeze toate principiile nutritionale si sa ii intareasca sistemul imunitar. Cand scoateti cainele la plimbare, iarna, puneti o hainuta pe el. Nu ii faceti baie cand este frig in casa sau afara. Cainilor tinuti in curte oferiti-le un adapost bine izolat si hrana bogata in grasimi si proteine. Hidratati bine cainele. Evitati contactul cu alti caini, daca unul dintre ei pare bolnav.
caine-recit-0n
caine-recit-0n
caine-recit-0n
caine-recit-0n
caine-recit-0n
caine-recit-0n
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.