E binecunoscut faptul ca atat copii, cat si cainii urasc sa isi ia medicamentele. Pentru multi stapani administrarea unei pastile cainelui este o corvoada si de cele mai multe ori aceasta sarcina banala se transforma intr-o cursa prin toata casa, frustrare, pastile irosite si un caine traumatizat. Cu tact si rabdare orice patruped poate fi convins sa isi ia tratamentul, fara prea mare circ.
Invelis gustos
Pastilele si capsulele sunt cele care pun cele mai mari probleme de administrare la animale. Intrebati medicul veterinar despre modul de administrare, momentul din zi si daca pot fi amestecate in mancare. De cele mai multe ori pastilele pitite in ceva bun de mancare sunt acceptate de toti cainii. Daca aveti posibilitatea oferiti pastila intreaga. Prin pisare aroma si gustul pot fi sesizate mai usor de patruped; ba mai mult se distruge invelisul filmat care la unele medicamente are rol important in absorbtia in organism.
Alegeti orice fel de gustare pe placul cainelui. Daca in mod normal nu are voie hrana din frigiderul nostru, acum puteti face o exceptie si sa ii oferiti bucatele de carnaciori, chiftelute, branzeturi, unt, unt de arahide etc. Sau puteti ascunde pastila in hrana umeda sau orice tip de recompensa speciala pentru catei.
Pregatiti mai multe portii de recompense, dintre care una sa contina medicamentul. Chemati cainele la voi cu un ton vesel si oferiti-i prima recompensa, care trebuie sa fie simpla. De regula, cainii insista cu mirosul pe prima portie pe care o primesc, iar daca aceasta este in regula nu mai stau pe ganduri la urmatoarele. Abia a 3-a sau a 4-a oara aruncati recompensa care contine si pastila.
Oferiti mancarea cu medicament atunci cand animalul este infometat. Cainii sunt hamesiti prin natura lor si infuleca tot dintr-o clipita.
Metoda manuala
Unii caini sunt mofturosi sau hipersensibili si atunci nici cea mai gustoasa recompensa din lume nu ii poate convinge sa ia medicamentul. Drept urmare nu ne ramane decat sa le indesam pastila pe gat.
Daca aveti un asistent prin preajma cu atat va fi mai usor.
Puneti pastila la indemana si chemati cainele pe un ton vesel, fara a face din acest lucru un mare eveniment; nu dorim ca animalul sa devina suspicios.
Puneti-l sa sada, de preferinta cu fundul priponit de perete sau mobilier pentru a nu scapa usor. Cainii mici pot fi asezati pe o masa, pentru ca la inaltime stau nemiscati.
Luati in mana dreapta pastila, iar cu stanga apucati-i botul, de maxilarul superior. Strangeti usor botul, deasupra si in spatele dintilor superior, simultan cu aducerea capului spre spate (cainele priveste in sus). Din reflex, cainele va deschide gura.
Plasati pastila in gura, cat mai inspre gat. Daca o puneti doar pe varful limbii atunci animalul o va da afara usor. Ideal ar fi sa aruncati pastila dincolo de baza limbii.
Inchideti gura si strangeti usor de bot cateva secunde. Masati gatul cainelui prin miscari de sus in jos pentru a stimula inghitirea. Sau puteti sufla usor in nasul cainelui. Daca patrupedul se linge pe bot inseamna ca a inghitit pastila.
La final nu uitati sa il laudati si sa il recompensati. Cateva minute urmariti cainele ca nu cumva sa regurgiteze pastila, iar tratamentulsa fie intrerupt.
Unele medicamente au gust placut si atunci e suficient sa le asezati in castron sau sa i le aruncati ca si recompensa.
Medicamentele lichide sunt usor de administrat in mancare, daca au gust bun, iar majoritatea se incadreaza in aceasta categorie.
Daca animalul le refuza atunci cu ajutorul unei siringi vom administra lichidele orale. In aceleasi conditii ca mai sus, deschidem gura cainelui, plasam siringa in coltul gurii, intr-un unghi de 45o (pentru ca atunci cand impingem pistonul, lichidul sa nu avanseze cu viteza in faringe, existand riscul ca animalul sa se inece).
Daca aveti un caine problematic care nu isi ia medicamentele cu niciun chip, cereti ajutorul medicului veterinar.
dog_pill-0n
dog_pill-0n
dog_pill-0n
dog_pill-0n
dog_pill-0n
dog_pill-0n
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.