Recunosc titlul e putin pompos. Asta deoarece nu exista nicio rasa de caini care sa nu lase niciun fir de par pe canapea sau hainele preferate. Poate doar rasele de caini fara par, dar si la ei sunt prezente smocuri de par in anumite regiuni ale corpului.
Naparlirea la caini este un fenomen sezonier influentat de succesiunea anotimpurilor, de numarul de ore de lumina pe zi si de temperatura de afara. Este un proces firesc prin care blana patrupedelor se pregateste pentru conditiile climaterice ce vor urma: primavara, parul gros de peste iarna este eliminat pentru a permite pielii sa se racoreasca, iar toamna, parul mort este indepartat, pentru a face loc parului des ce va proteja animalul de frig pe durata iernii.
Naparlirea este mai bine marcat la cainii ce petrec mult timp afara si care resimt mai intens fluctuatiile climaterice. Cainii de interior pierd par pe toata durata anului, intr-un ritm mai mult sau mai putin avansat, in functie de tipul de blana. Aici vom trage noi linia: unele rase naparlesc mai putin decat altele si de aceea sunt denumite comercial “ rase de caini ce nu naparlesc”. Deoarece, de cele mai multe ori parul mort imprasiat prin casa este originea alergiilor la caini, astfel de rase sunt considerate a fi si hipoalergenice.
Ca o regula general valabila cainii cu blana formata din doua tipuri de par (subpar si par) naparlesc masiv, de obicei primavara si toamna. Cainii cu par lung, ce creste continuu, putem spune ca nu naparlesc. Ei au firul de par asemanator cu cel al omului si la fel ca si la noi cad doar firele de par mort intr-un ritm care tine de sanatatea si genetica fiecarui individ. De aceea la acesti caini nu putem vorbi efectiv de naparlire ci mai degraba de cadere a parului. Despre o cadere a parului putem vorbi si la rasele de caini cu par sarmos.
Iata cateva dintre rasele de caini ce naparlesc foarte putin si care sunt potrivite pentru persoanele alergice sau cele sensibile la parul de animale:
• Basenji: este un caine de talie medie de tip primitiv, originar din Africa. Este singurul caine care nu are miros specific. Blana scurta este curatata intens de caine, care se toaleteaza mai ceva ca o pisica. In acest fel parul mort este inghitit de animal si nu mai cade prin casa. Cu toate acestea periajul saptamanal este necesar. Este un caine independent si incapatanat, ce nu este potrivit familiilor cu copii mici. • Chinese crested dog: este caraghios la prima vedere datorita corpului golas care la extremitati prezinta smocuri de par. Pielea este placuta la atingere si da senzatie de caldura. Puteti gasi prin casa par cazut din moate, insa foarte rar. La aceasta rasa exista si varietatea powderpuff, care prezinta par. Este un caine bun cu copii si care adora sa fie implicat in activitatiile familiei.
In aceeasi categorie se incadreaza si celelalte rase de caini fara par: Peruvian hairless dog si Xoloitzcuintli. Acestia au nevoie de o ingrijire amanuntita a pielii care se poate usca sau arde de la soare. Aceste doua rase nu se gasesc la noi in tara.
• Poodle: este un caine foarte special. Atat din punct de vedere al blanii, cat mai ales al caracterului. Blana este formata din fire de par dese si carlionatate care foarte rar cad. Este nevoie de periere regulata intrucat carliontii se pot incalci. Cei mai multi stapani de Poodel pastreaza blana tunsa foarte scurt. Blana catifelata vine la pachet cu o inteligenta demna de primele 3 locuri in lumea canina, cu o natura iubitoare si multe alte daruri de oferit stapanului.
• Shih tzu: este un caine de apartament exemplar, ce pierde foarte putin par. Parul sau creste continuu si necesita periere zilnica, pentru a nu se incurca si a ramane curat. Sunt caini energici si jucausi, ce se inteleg cu copiii. Atentie insa: nu il rasfatati prea mult intrucat va dezvolta sindromul cainelui mic, situatie in care va fi dificil sa convietuiti cu el.
• West Highland Terrier: blana sa este dublu stratificata, insa cu toate acestea naparleste foarte putin, ca mai toti terierii. Are nevoie de toaletare profesionala la salon, dar si de periaj zilnic acasa. Este un caine vivace, curios si foarte atasat de stapan. Cu siguranta o alegere isteata pentru cineva care sta la bloc.
• Bichon maltez: Ca si Shih tzu, este un caine cu fir d epar lung, asemanator celui uman, care nu cade decat atunci cand se regenereaza, adica in cantitati neglijabile. Blana lasata sa creasca lunga este dificil de ingrijit si cere foarte mult timp si rabdare din partea stapanului. De obicei, micutii maltezi sunt tunsi scurt. Este un caine foarte inteligent care, ca si Shih tzu, poate determina stapanului sa ii cante in struna.
• Schnautzer pitic: naparleste foarte putin, chiar daca are blana dublu stratificata. Cainele de familiei ideal, el necesita o ingrijir esumara a blanii, care de cele mai multe ori este tunsa scurt. • Portuguese Water dog: este considerat a fi rasa cel mai putin alergenica, asta deoarece naparleste extrem de putin. Blana este foarte caineledeasa si impermeabila. La origine acesti caini petreceau foarte mult timp in apa si aveau nevoie sa fie foarte bine protejati. Se dedica intru-totul stapanului si nu le place sa fie lasati singuri. Se inteleg bine cu copii si alte animale.
• Teckel: vine in 3 varietati: sarmos, par scurt si par lung. Primele 2 naparlesc foarte putin, iar varietatea cu par lung necesita toaletare zilnica. Desi nu prea agreeaza copiii, sunt caini iubitori, care petrec fiecare clipa alaturi de stapan.
Alte rase de caini care naparlesc putin: Affenpinscher, Lhasa Apso, Bichon bolognez, Bichon frise, Cairn terrier, Kerry blue terrier, Airedale terrier, Greyhound, Whippet, Scottish terrier, Havanez, Yorkshire terrier, Coton de Tulear, Griffon de Bruxelles, Shar-Pei, Puli, Komodor.
Chinese-Crested
Schnauzer
Shih-Tzu-0n
Chinese-Crested
Schnauzer
Shih-Tzu-0n
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.