O_o Rasa de caini Lhasa apso - neinfricatul tibetan O_o
In aceasta toamna, Bucurestiul a avut onoarea sa gazduiasca unul dintre cele mai importante evenimente chinologice din Europa si din lume: Euro Dog Show. In aceasta competitie de mare clasa, admiratia tuturor a fost indreptata spre castigatorul titlului suprem BIS (Best in show) un superb exemplar din rasa Lhasa apso, protagonistul acestui articol. Lhasa apso nu cucereste doar arbitrii chinologici ci si inima fiecarui stapan norocos sa aiba un astfel de caine. Inca de la inceput va sfatuim sa nu asociati acestui caine imaginea de caine de canapea, asa cum se intampla de obicei cu patrupedele minione si pufoase.
Istoric si origine
Lhasa apso se trage din inaltele tinuturi ale Tibetului, acolo unde clima si geografia locurilor au configurat un caine viguros si robust. La inceputuri acesti catei curajosi au fost crescuti in satele limitrofe capitalei sfinte a Tibetului, Lhasa.
Misterul primului nume rezolvat! Sa vedem de unde vine apso. Unele surse spun ca ar fi de origine mongola si ar insemna „ capra” si se refera la parul lung din barbie. Daca am merge pe versiunea tibetana a numelui atunci ar fi „ cainele de paza cu aspect de leu”.
Timp de sute de ani, sprintenii catei pazeau casele si curtile nobilimii si liderilor religiosi tibetani, inclusiv Dalai Lama. Daca fratele mai mare, terierul tibetan, pazea zidurile si portile, in interior voinicul Lhasa apso era responsabil. Pana in secolul XX niciun caine Lhasa nu a avea voie sa paraseasca granitele tibetane. Cainii nu erau vanduti niciodata ci erau oferiti cadou personalitatilor importante care vizitau tara. Asta deorece tibetanii considerau cainii ca fiind sacri, o reincarnare a sufletului stapanului decedat sau a cuiva din familie. Folclorul tibetan mai spunea ca detinerea unui astfel de caine aduce mult noroc casei.
Oficial, Lhasa si-a facut iesirea in lume in 1930 cand al 13-lea Dalai Lama a oferit o pereche de catei unui cunoscut naturalist american C. Suydam Cutting, care a pus bazele rasei in SUA, urmand ca in 1935 rasa sa fie recunoscuta de AKC (American Kennel Club).
In Europa, Lhasa au ajuns mult mai devreme. Soldatii britanici cantonati la granitele Tibetului au reusit sa aduca in patria mama cateva astfel de exemplare. Desi la inceput Lhasa apso erau considerati o varianta miniaturala a terierului tibetan (cu care seamana foarte bine), mai tarziu s-a consacrat ca rasa distincta pe taramul chinologiei britanice. Al Doilea Razboi Mondial a dusul la regresul rasei in Marea Britanie si Europa, insa odata cu recunoasterea oficiala din 1965, a fost readusa la viata.
Conform analizei ADN, Lhasa apso este una dintrele cele 14 rase de caine ancestrale, fiind un urmas direct al lupului.
Aspect fizic
Lhasa apso este un caine de talie mica, deloc fragil, mai mult lung decat inalt, cu blana lunga, deasa si dura. Sa nu va asteptati ca la atingere sa simtiti ceva matasos si moale. Nu masoara mai mult de 27 de cm la greaban si cantareste intre 5 si 8 kg. Ochii rotunzi sunt maro inchis, iar nasul este negru. Blana este dubla si lunga, si trebuie sa cada drept pe langa corp. Fata este incadrata in valuri de par care pornesc de la sprancene. Exista si barba. Coada acoperita si ea de par lung, este purtata rulata pe spate.
Cel mai adesea Lhasa apso sunt intalniti in culorile gri si roscat, insa sunt acceptate toate nuantele si combinatiile de culori.
Ingrijire
Acest caine nu naparleste masiv, insa necesita multa preocupare pentru pastrarea blanii curata si sanatoasa. Lhasa de companie sunt , de regula, tunsi scurt pentru a fi mai usor de toaletat. Daca va doriti un caine cu par lung si frumos aranjat, asa cum vedeti in expozitii, atunci pregatiti-va de o munca titanica. In fiecare zi fiecare portiune de par lung trebuie pieptenata de la un capat la altul, pentru a preveni formarea caltilor.
Personalitate
Lhasa apso este un caine de pasa prin definitie si se va comporta ca atare. Va fi extrem de iubitor cu familia, si foarte suspicios cu strainii. Are tendinta de a studia orice persoana noua si ii va lua ceva timp pana sa o accepte. Cu acest caine in casa nu trebuie sa va mai temeti de hoti. Latratul este gros si puternic in contrabalanta cu dimensiunile cainelui. Aceasta a fost si dorinta tibetanilor: ca din spatele zidurile sa se auda un latrat fioros care sa tina intrusi departe.
Acest caine este energic din fire, insa se adapteaza dupa regulile familiei. Se simte bine atat intr-un apartament mic cat si intr-o casa mare cu curte. Daca are acces afara, nu va sta lovului un moment. Nu e un caine lenes.
Nu este cainele potrivit pentru o familie cu copii mici. Ii va fi greu sa aibe rabdare cu cei mici si se pot certa pentru jucarii. Nu va fi tolerant atunci cand este tras de par, piele sau urechi. Cu alti caine se vor intelege, doar daca au fost crescuti de mici in asa maniera.
Se ataseaza mai mult de un singur membru al familiei, care ar trebui sa fie seful haitei. In fata unui Lhasa trebuie sa fiti vertical si impunator pentru a-i castiga respectul. Insuficient educat, va deveni un rasfatat si un terorist. Este destul de independent cat sa poata sta singur acasa cat sunteti plecat la munca si suficient de afectuos cat sa se bucure de fiecare moment petrecut impreuna.
lhasaSe cred centrul universului si uneori poate avea toane. Sunt niste clovni in miniatura si va vor amuza cu peripetiile lor. Unele exemplare pot fi galagioase, asta deoarece incearca sa comunice cu stapanul; este vina celui din urma ca nu pricepe si atunci informatie trebuie repetata.
Se dreseaza usor de catre cineva cu o mana ferma si cu o motivatie puternica (una gustoasa). E posibil ca antrenamentul sa dureze mai mult decat la alte rase, insa odata ierarhia stabilita si pozitia voastra de lider confirmata, micutul va invata oirce si va av asculta. Adesea astfel de catei participa in concursuri de agility si obedienta.
Este un caine sanatos cu putine boli specifice. Traieste 15 ani, chiar si mai mult.
Lhasa_Apso_2
lhasa-1-0n
Lhasa_Apso_2
lhasa-1-0n
lhasa-1-0n
Lhasa_Apso_2
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.