O_o De ce cainii mici traiesc mai mult decat cei mari O_o
De multa vreme era bine stiut in lumea chinologiei ca rasele de talie mica traiesc mai mult decat cele de talie mare sau uriasa. Insa acum cercetatorii vor sa patrunda in strafundurile acestui fapt de viata si sa ofere o explicatie stiintifica.
Daca e sa privim diversitatea de specii de mamifere, vom vedea ca animalele mari traiesc mai mult decat cele mici. Elefantul, cel mai mare mamifer terestru, traieste in jur de 70 de ani si devanseaza soarecele de casa, care are o speranta de viata de vreo 3 ani. Cel mai longevivi animal de pe planet, care este si cel mai mare, este balena de Groenlanda ce poate ajunge pana la fabuloasa varsta de 200 de ani.
Insa in interiorul speciei lucrurile se modifica dramatic. La cai si chiar la om, indivizii minioni traiesc mai mult decat cei inalti sau grei.
Cainele a fost alaturi de om de milenii. Iar omul a incercat sa il modeleze dupa nevoile si placul sau. Asa se explica numarul mare de rase de caini, de forme si dimensiuni variate. Cel mai mare caine din lume este un Dog german de 110 cm, in timp ce cel mai mic patruped este un Chihuahua de doar 10 cm.
Desi impart acelasi ADN cainii sunt foarte diferiti. Iar speranta de viata nu face exceptie. Cainii de talie mica traiesc in jur de 14-15 ani, cei de talie medie 10 ani, pe cand uriasii doar 6-7 ani.
Un grup de cercetatori de la Universitatea Göttingen din Germania au demarat un studiu pentru a afla raspunsul la intrebarea de mai sus. Au analizat peste 56.000 de caini din 70 de rase, informatiile fiind prelevate din bazele de date ale cabinetelor. Deci vorbim despre caini de companie, ce au trait in conditii normale, nu animale de laborator.
Seful de lucrari, dr. Cornelia Kraus, a luat in calcul 3 ipoteze pe care le-a combinat cu datele practice, obtinand cate un grafic pentru fiecare. Dintre acestea, una avea sa aiba o mai mare consistenta si anume: cainii mari imbatranesc mai repede, isi traiesc viata intr-un ritm mai alert.
Un Dog german trebuie sa creasca de la nastere pana la aniversarea de 1 an de viata, de 100 de ori. In acelasi interval, lupii cresc de 60 de ori, iar Pomeranianul de doar 20 de ori. Cresterea accelerata implica si un ritm mai alert de acumulare de radicali liber, responsabili cu imbatranirea celulara.
Un ritm de dezvoltare celulara mai accentuat sta si la baza cancerelor. Cainii de talie mare sunt mai predispusi sa moara din cauza unei tumori decat cei de talie mica.
De asemenea la rasele mari, organe precum inima trebuie sa lucreze mai intens pentru a-si indeplini functia, implicit epuizandu-se mai rapid. Torsiunea gastrica, afectiunile articulare sunt alte afectiuni ce au o incidenta mai mare la rasele uriase.
Studiile nu se opresc aici. Cu siguranta cercetatorii vor gasi o explicatie genetica pentru acest fapt. Undeva acolo in structura AND-ului vor gasi anomalii ce au legatura cu talia mare a cainilor, din cauza perioadei relativ mici de formare a acestor rase (1000 de ani, in timp ce alte specii de animale au ajuns la forma de azi in zeci de mii de ani) si a consangvinizarilor frecvente (exemplarele de talie mare sunt mai reduse numeric).
big-dog-small-0n
big-dog-small-0n
big-dog-small-0n
big-dog-small-0n
big-dog-small-0n
big-dog-small-0n
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.