Cainii ciobanesti romanesti sunt toti cainii folositi de pastorii din Romania, dar numai doua rase, deja nominalizate, sunt luate in considerare ca exprimand amprenta autohtona in domeniul chinologic. Este vorba de Ciobanescul Romanesc Carpatin si de Ciobanescul Romanesc Mioritic, ambele aflate in proces de recunoastere internationala prin eforturile cluburilor ce le ingrijesc. Pe langa acestea doua rase, mai exista o infinitate de metisi de caini ciobanesti, dar Federatia Chinologica Internationala nu poate trece la omologarea unei categorii atat de diverse.
Omologarea presupune confirmarea sau certificarea existentei unei rase. Acest act nu se poate realiza pentru o categorie eterogena de caini, fie ei si cu aceeasi utilitate, ci numai pentru un efectiv de animale avand caractere asemanatoare, mostenite ereditar, cu capacitatea de a le transmite descendentilor.
Primul document stiintific romanesc ce a fost elaborat in scopul standardizarii - in acceptia actuala a termenului - a unei rase autohtone este proiectul din februarie 1934 al Institutului National Zootehnic. El a aparut in Revista Stiintelor Veterinare sub semnatura Dr G Radulescu-Calafat, alaturi de un fotografia unui exemplar ce obtinuse premiul I la Expozitia Canina din 1931. Standardul dinainte de razboi pentru rasa numita Ciobanesc Romanesc era urmatorul:
Conformatie puternica, viguroasa, masiva, formand un tot armonios sprinten si plin de vioiciune.
Talia 70-80 cm la caine si 60-70 cm la catea.
Capul mare, usor alungit, boltit in regiunea parietala si destul de larg. Crestetul este putin dezvoltat, de aceea din profil linia crestetului este povarnita atat inainte cat si inapoi.
Fruntea larga, neteda si cu o usoara depresiune mediana, se continua insensibil cu plafonul cavitatilor nazale.
Profilul nasului este drept, putin concav in treimea superioara si formeaza cu linia fruntei un unghi obtuz si abia perceptibil.
Nasul merge stramtandu-se treptat catre partea anterioara, fara a fi ascutit; nu se admite nici botul prea larg.
Peretele extern al maxilarului superior nu este perpendicular pe suprafata osului nazal, ci usor inclinat.
Dintii puternici, adaptati perfect unul pe altul.
Varful nasului situat jos, este pigmentat, iar buzele, de o grosime moderata, sunt pigmentate si se inchid bine.
Urechile de marime mijlocie, atarnand in cele 2/3 superioare, usor mobile si acoperite de par lung.
Ochii situati mai mult inainte decat lateral au o expresiune inteligenta, vioae si prietenoasa. Au o marime mijlocie si o forma de migdale, cu unghiul extern mai sus ca cel intern; irisul este pigmentat, chiar la cainii cu parul alb.
Gatul asezat sus, foarte puternic, potrivit de lung, purtat drept, nu prezinta coama sau salba.
Cavitatea toracica larga si adanca, coastele bine arcuite, diametrul superio-inferior nu depaseste articulatia cotului. Spata lunga, muschiuloasa si oblica.
Trunchiul relativ larg, drept silung; sale largi si puternice; crupa usor tesita.
Coada paroasa si relativ lunga si purtata in jos, iar nu covrig; portul este cu coada amputata la 10-12 cm de la baza.
Jaretul uscat si bine dezvoltat.
Labele mari si puternice; talpile tari; gheare scurte si puternice; pintenul existent.
Parul relativ moale, gris si latos, aspect floconos cu usoare ondulatiuni neregulate. Este cu atat mai lung cu cat cainele este mai batran sau mai slab. Culoarea parului este cenusie mai deschis pe partile declive si cu o nuanta mai inchisa pe partea de sus a trunchiului. Exista si alte culori - negru, alb si chiar baltat - dar aceste culori provin din corcire, caci nu se vad in stare pura.
Nu se admite parul scurt ori grifonat.
Preocuparile pentru standardizarea unei rase autohtone au continuat pana la razboi, fara sa se ajunga la omologare. In timpul regimului comunist au existat cativa oameni care s-au straduit cu greu sa pastreze castigurile de pana atunci, iar dupa 1989 activitatea a fost reluata mai statornic, pe doua directii clare - Ciobanescul Carpatin si Ciobanescul Mioritic.
Clubul National de Caini Ciobanesti Romanesti si Clubul National al Crescatorilor de Caini de Rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin se ocupa, separat, de omologarea celor doua rase.
ciobanescromanesccarpatin
ciobanescromanesccarpatin
ciobanescromanesccarpatin
ciobanescromanesccarpatin
ciobanescromanesccarpatin
ciobanescromanesccarpatin
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.