Cum sa ai un caine sociabil - Socializarea puiului de caine
Orice stapan isi doreste sa aiba un caine docil si sociabil, cu care sa poata iesi in lume fara emotii. Pentru a ajunge la acest deziderat este nevoie de un dram de munca si preocupare, ce trebuie incepute inca de cand cainele e doar un pui. Socializarea de timpuriu a puiului de caine este esentiala pentru formarea caracterului viitorului adult. Alaturi de dresaj, socializarea face parte din educatia cainelui, in termini umani “cei sapte ani de acasa”.
Chinologii si etologii au observat ca varsta ideala de incepere a educatiei cainelui este cea de 8 saptamani. Incepand cu acest moment catelul incepe sa cunoasca lumea ce il inconjoara si incepe sa puna bazele construirii personalitatii de adult. Intre 8 si 16 saptamani puiul de caine este precum un burete, programat sa asimileze cat mai multe informatii. Chiar daca caracterul sau se mai cizeleaza si dupa aceasta varsta, zarurile sunt deja aruncate acum. De aceea este obligatoriu sa ne precupam de socializarea cainelui inca de mic. Un mic efort depus timp de cateva luni, ne asigura cel putin 10 ani de liniste si satisfactii in compania celui mai bun prieten al nostru.
Un caine corect socializat si dresat este un caine sigur pe el si apropiat de stapan. Lipsa educatiei in copilarie are repercusiuni negative asupra temperamentului catelului. Pui de caini nascuti in locuri izolate sau cei din adaposturi, care pana la o anumita varsta nu au avut contact cu omul si alte animale aproape deloc, vor deveni fricosi si foarte stresati in imprejurari noi, necunoscute. Teama duce la agresivitate. Un astfel de caine va fi foarte greu de adus pe calea cea buna mai tarziu. Cei mai multi caini anti-sociali sunt abandonati de stapani sau poate nici macar nu ajung sa isi gaseasca un stapan. Daca totusi dragostea stapanului pentru animal este mare si nu doreste sa renunte la el, atunci viata va deveni un calvar pentru ambii protagonisti.
Socializarea cainelui incepe inca din prima zi. Mama are grija sa ofere fiecarui pui dragoste, suport si indrumare. De asemenea, interactiunea cu fratii este primul pas spre a dobandi un caracter sociabil. In continuare, socializarea trebuie efectuata de catre crescator, care se va asigura ca fiecare puiut primeste destula atentie si mangaieri. El va incuraja cateii sa exploreze imprejurimile si ii va aduce intr-o serie de situatii neobisnuite pentru catei pana la acel moment.
La varsta de 8 saptamani, cand de obicei sunt dati spre adoptie cateii, puii ar trebui sa fie blanzi si acomodati cu prezenta omului. In continuare este datoria stapanului sa se preocupe de restul socializarii, tocmai cea mai importanta etapa.
Socializarea presupune aducerea catelului in contact cu o varietate de persoane, animale, medii si situatii. Vom observa reactiile catelului si in functie de acestea vom lua masuri. Vom incerca sa descoperim care ii sunt temerile si i le vom inlatura. In cadrul socializarii vom apela doar la comportamentul si recompensele pozitive.
Orice gest interpretat negativ de catre catel acum, va fi rememorat in viitor. Nu vom permite sa existe experiente inspaimantatoare, dureroase sau care sa produca leziuni. Cel mai probabil acestea se vor transforma in fobii, care vor dura toata viata cainelui.
Nu vom incuraja reactiile de teama. Este normal ca micutul sa fie putin timorat in prezenta unui stimul nou. De aceea va fi lasat sa gestioneze singur aceasta situatie. Cei mai multi catei bat in retragere la inceput, insa curiozitatea ii indeamna sa incerce din nou. Din prim sau din mai multe incercari el va descoperi cum stau exact lucrurile. Nu ne vom grabi sa consolam si sa alintam catelul imediat. In acest fel incurajam comportamentul temator; si nu ne dorim sa avem un caine care scanceste la primul zgomot neobisnuit sau la contactul cu alt animal etc.
Socializarea cu alti oameni este primordiala, pentru a nu avea de-a face mai tarziu cu agresivitatea si muscaturile nedorite. Treptat puiul de caine va fi pus in contact cu persoane, care de care mai diferite, atat ca infatisare, dimensiuni, imbracaminte, varsta, etnie s.a. Chemati prieteni sau vecini in vizita si rugati-i sa interactioneze placut cu puiutul. Mai tarziu, scoateti catelul in societate si rugati trecatorii sa ii vorbeasca si sa il mangaie.
Foarte importanta este socializarea cu copiii (cu cat mai mici, cu atat mai bine). Daca nu aveti un copil in familiei, apelati la cei ai vecinilor sau prietenilor sa vina sa se joace cu catelul. Animalul nu va fi lasat sa ii muste in joaca sau sa ii maraie. Din cand in cand un timpul jocului catelul va fi ignorat si vom acorda atentia noastra copiilor, pentru ca animalul sa observe care este ierarhia in haita (copilul este cu un rang peste el).
Socializarea cu alti caini sau alte animale se face de cat mai timpuriu, altfel vom avea un caine care va vana orice are blana si misca. In parc incurajati interactiunea puiul cu alti caini. Alegeti caini care sunt blajini si educati si care nu i-ar face rau puiului. Si in acest caz apelati la cainii cunoscutilor, prietenilor. Socializarea cu pisicile sau alte animale se face sub atenta supraveghere. Orice gest de agresivitate si violenta va intrerupe contactul, iar puiul va fi ignorat si mustrat usor.
Aduceti puiul de caine in mijlocul unor medii cat mai diferite: strada, aglomeratii umane, parcuri, incinte, scari, lifturi, cainetul veterinar, salonul de cosmetica canina, mijloace de transport etc.
Inca de mic, puiul va fi acomodat cu tot ceea ce inseamna toaletare si inspectare. Va fi periat, imbaiat, curatat in urechi, ii vom deschide gura, ii vom taia unghiile etc. De asemenea va fi invatat sa accepte aceste manevre si de la alte persoane. Acestea vor fi de ajutor pentru cand va merge la veterinar sau coafura. Acomodarea cu zgarda si lesa se face tot acum.
Catelusul va interactiona cu o multime de sunete. La inceput de la distanta, apoi pe parcurs tot mai aproape. Fobia de sunete puternice este des intalnita la caini.
Incepeti socializarea de cat mai devreme si nu va sfiiti sa apelati la recompense. In joaca, catelusul va invata ce este bine si ce este rau, si cum trebuie sa se comporte in societate.
catelusa-pisica-0n
catelusa-pisica-0n
catelusa-pisica-0n
catelusa-pisica-0n
catelusa-pisica-0n
catelusa-pisica-0n
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.