Nu e o tragedie si nu trebuie sa o nelinistiti si mai mult cu temerile dumneavoastra. Catelele intra in calduri de aproape doua ori pe an, asa ca in timp ajungeti sa va acomodati cu aceasta stare si sa o gestionati cat mai bine. Daca totusi experimentati pentru prima oara caldurile la o catea, iata cateva sfaturi si informatii ca sa trece cu bine si aceasta perioada.
Este cateaua mea in calduri?!
Este intebarea pe care vi-o veti pune atunci cand mergand pe strada observati pretendentii masculii luandu-va urma. Prima oara o femela intra in calduri la 6-10 luni, apoi din 6 in 6 luni. Caldurile debuteaza cu tumefierea si inrosirea vulvei, urmata de aparitia secretiilor sanghinolente, de la individ la individ, mai mult sau mai putin abundente. Nu trebuie sa va panicati, nu este o hemoragie interna si nu ii pune viata femelei in pericol, decat daca scurgerile dureaza saptamani intregi, sunt excesiv de masive, iar femela se resimte, devine anemica. Insa astfel de cazuri sunt rare. In aceasta perioada cateaua poate fi mai agitata si poate refuza mancarea. Va urina mai des asa ca este bine ca cineva sa fie mereu prin zona pentru a o putea scoate afara mai des decat de obicei. Altfel sa nu o certati daca a umezit o anumita parte a pardoselii. Cearta ii ridica nivelul de anxietate, care duce la un control si mai deficitar al sfincterelor.
Aproape 3 saptamani de la debutul secretiilor, cateaua este fertila si apta de imperechere. In prima saptamana ea va refuza masculii care o curteaza, insa in ultimele doua va fi foarte dornica de monta. Specialistii afirma ca in a doua saptamana se atinge nivelul maxim de fertilitate, indiciu folositor stapanilor care au femele cu probleme in a ramane gestante. Daca nu doriti sa aveti pui sau daca nu doriti orice tata pentru urmasi, atunci ar fi bine sa supravegheati mai indeaproape cateaua. In aceasta perioada ea nu va afce diferente intre masculii cu pedigree sau cei de pe strada, intre un mascul de talie mare sau un minion. Daca o scoateti la plimbare, aceasta ar trebui sa fie mai scurta, iar femela sa ramana in lesa tot timpul. Veti fi foarte ocupat sa indepartati toti cainii care va dau ocol, insa nu o scapati din vedere. Este recomandat ca pe perioada caldurilor femela sa stea inchisa inautru, fie in casa, fie intr-un tarc bine inchis. Chiar daca curtea pare sa o izoleze de lume, e posibil ca unii masculi mai inventivi si mai sportivi sa excaladeze gardul sau sa sape gropi pe dedesubt si astfel veti avea surprize neplacute peste 60 de zile. De aceea tarcul sau o camera din locuinta sunt cele mai recomandate „masuri contraceptive”. Insa asta nu trebuie sa se transforme intr-o pedeapsa pentru catea. Ea nu va fi uitata inchisa timp de 3 saptamani. Isi va primi aceeasi portie de libertate si distractie ca si pana acum. Ba mai mult fiind o perioada dificila si pentru ea, ar trebui sa ii acordati mai multa atentie si afectiune.
Feromonii degajati in urina femelei in calduri sunt un adevarat magnet pentru masculii din vecini sau chiar cei ai casei, daca mai aveti si alti caini. Exista insa solutii chimice care sa mascheze mirosul puternic al acestor feromoni. Sub indrumarea medicului veterinar puteti administra femelei pastilute cu clorofila, care au rolul de a inhiba acest tip de miros. Mai puteti aplica in zona posterioara a femelei in calduri geluri sau solutii pe baza de mentol, cu acelasi efect asupra masculilor. Aceste substante mentolate pot fi aplicate si pe botul masculilor din locuinta.
chiloti cateaCum in aceasta perioada tineti femela mai mult in interior, cresc sansele ca ea sa pateze cu secretii obiectele din jur. In primele 2 saptamani cand secretiile sunt mai abundente, mizeria pe care o poate face este destul de mare si va va solicita atentia foarte multe. Din fericire in comert se gasesc niste chilotei speciali pentru femelele in calduri, un fel de absorbante sa le spunem. Pentru curatenia caminului si libertatea catelei este bine sa ii poarte. Unele femele pot fi mai reticiente la inceput cu purtatul lor, deoarece cateau este destul de grijulie cu zonele genitale in aceasta perioada, curatandu-le si inspectandu-le des. Insa cu laude si recompense va invata sa ii poarte. Acesti pantalonasi- chilotei sunt pe marimi si au un orificiu pentru codita. Va fi amuzant chiar, sa va vedeti patrupedul defiland in „lenjerie” toata ziua.
Dupa cum spuneam pentru catea este o perioada mai dificila: devine mai agitata, anxioasa, poate avea dureri abdominale. Un stres in plus din partea dumneavoastra nu ii este de ajutor. Ba din contra acum are nevoie sa fiti alaturi de ea si sa ii oferiti afectiune si atentie. Acordati mai mult timp distractiei ei favorite, prelungiti sesiunile de stat in poala si mangaiat. Toaletati-o la fel ca inainte, insa cu mai multa atentie in zona organelor genitale inflamate. Din cauza secretiilor s-ar putea sa fie nevoie sa o imbaiati mai des; unele femele se curata destul de bine, altele nu, si atunci e posibil sa inceapa sa miroase urat. O baie calda si masajul aferent va face bine si pentru calmarea durerilor abdominale. Intre bai pueti folosi servetele umede pentru bebelusi pentru a curata si improspata blana cainelui, afectata de secretii. O hrana mai buna in aceasta perioada ii va prinde bine. Apa curata sa fie mereu la dispozitie.
Insa pentru a nu va confrunta an de an cu aceste mici probleme, mai ales daca nu doriti neaparat puiuti de la femela, luati in considerare posibilitatea sterilizarii, care nu afce decat sa aduca avantaje. Evitati cuiburile de pui nedoriti, greu de plasat sau care ar putea ajunge in strada, in plus este mai sanatos si mai linistitor si pentru catea sa fie sterilizata. Procedura chirurgicala este destul de simpla, sub anestezie si este o interventie de rutina pentru orice medic veterinar. Iar in aceasta perioada se efectueaza si gratuit in multe orase, unde asociatiile de protectie a animalelor demareaza ample programe de sterilizare.
catea
catei-se-pupa
catea
catei-se-pupa
catea
catei-se-pupa
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.