Copacii infloriti, gradinile pline de culoare si razele soarelui tot mai indraznete ne confirma faptul ca primavara a sosit. Pentru stapanii de caini alergici, primvara este prevestita si de catre scarpinatul intens, ochii rosii si nasul care curge, respiratia alterata si altele. Nu mai e niciun secret ca patrupedul nostru intampina o perioada dificila a anului, cand alergiile lovesc fara mila in sanatatea bietului catel.
Multi stapani nici macar nu stiu faptul ca animalul lor este alergic si de multe ori ignora semnele evidente, care de multe ori dispar spontan odata cu eliminarea alergenului din preajma cainelui. De aceea este bine ca fiecare caine ce isi modifica comportamentul sau dispozitia generala odata cu sosirea vremii calde, sa beneficieze de un control veterinar atent in vederea descoperirii posibilelor alergii.
Descoperite la timp, alergiile de primavara pot fi tratate cu usurinta sau, si mai bine, prevenite in anii ce vor urma.
Primavara cele mai multe alergii sunt provocate de: polen, praf, mucegai si purici.
Alergiile de primavara pot fi de mai multe tipuri in functie de organele pe care le irita:
- Alergii cutanate: localizate intr-un punct al pielii (locul de contact) sau generalizate (cainele are mancarimii pe tot corpul).
- Alergii respiratorii: cauzate de inhalarea alergenului (polen, praf). Se mai numesc si atopii. Ele pot determina si alergiile cutanate generalizate, ca o reactie a intregului organism la alergenul inhalat.
- Alergiile digestive: sunt alergiile la un anumit ingredient din alimentatie. Acestea pot avea loc pe toata durata anului, insa aparitia unor alimente specifice acestui anotimp, face sa existe o oarecare ciclicitate. Se caracterizeaza prin diaree si/sau voma.
Polenul poate da atat alergii cutanate cat si atopii. Pentru un caine alergic, polenul ajuns pe suprafata pielii este foarte iritant, iar cainele se scarpina intens. Ca si in cazul alergiei la muscatura de purice, in urma scarpinatului pot ramane zone de piele lipsite de par, cu leziuni deschise. Labutele sunt unele dintre cele mai sensibile regiuni ale corpului. Ele pot intra foarte usor in contact cu polenul risipit pe trotuar sau prin iarba. Cainele isi va linge si va musca usor labele, mai intens decat de obicei. Iritatia labutelor il poate deranja si la mers.
Polenul sau praful pot fi responsabili si de ochii iritati, rosii si inlacrimati, scurgerile nazale si inflamatii ale urechilor. Acestea provoaca un mare disconfort cainelui. De cele mai multe ori sunt asociate si cu mancarimi si inflamatii ale pielii, dar si cu atopii.
Atopiile (alergiile respiratorii) apar ca urmare a contactului alergenului inhalat cu tractul respirator, al diferite nivele ale acestuia. Cainele va stranuta, va tusi si va putea avea dificultati in respiratie (gafait, weezing, suieraturi).
Simptomele alergiilor nu sunt specifice, ele coincid cu cele ale multor altor afectiuni. Totusi, aparitia lor doar in aceasta perioada a anului poate ridica unele semne de intrebare privind alergiile. Cereti sfatul medicului in acest sens.
Vor putea fi efectuate teste alergologice, pentru a vedea la ce anume este sensibil cainele vostru. Testele sunt relativ simple si cu rezultate precis. Odata descoperita cauza, alergiile vor putea fi prevenite.
Tratamentul alergiilor in curs se poate face topic (local) cu unguenturi sau creme specifice sau general, cu medicatie antihistaminica sau steroizi. Din pacate alergiile nu au un tratament definitiv, cainele avand de-a face cu aceasta sensibilitatea toata viata lui.
Pentru alergiile cutanate se recomanda si imbaieri frecvente, cu sampon medicinal. Baile vor reduce mancarimile si vor calma pielea cainelui. Periajul zilnic poate ajuta si el, prin indepartarea alergenilor din blana.
Pentru purici sau alti paraziti externi, respectati programul de deparazitari externe. La debutul primaverii asigurati-va ca animalul primeste prima doza de antiparazitar, pentru ca atunci cand apar puricii, organismul lui sa fie optim echipat sa lupte impotriva lor. Cainele alergic la polen va fi tinut in aceasta perioada, mai mult in interior. In camera in care petrece cel mai mult timp ar trebui sa existe un aparat de purificat aerul. Cand il scoateti la plimbare imbracati cainele cu un tricou sau o pelerina care sa ii protejeze pielea de potentialul pericol al polenului. Evitati zonele cu multi copaci infloriti, pajistile inflorite, spatiile cu mult praf.
Pentru alergiile alimentare, controlati dieta. Oferiti o hrana de calitate, pe care cainele o tolereaza. Scoateti din alimentatie gustarile provenite din frigider si pe cele care stiti ca sunt responsabile de reactiile alergice.
Oferiti mult suport cainelui alergic in aceasta perioada a anului, pentru ca sa o depaseasca mult mai usor.
alergie-primavara2
alergie-primavara-0n
alergie-primavara2
alergie-primavara-0n
alergie-primavara2
alergie-primavara-0n
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.