Cainele este un membru al familiei, iar pierderea lui aduce multa suferinta. Insa nu e timp sa stam sa plangem si sa ne intrebam unde am gresit. Dupa cum vedem si in filmele politiste, primele 24 de ore de la disparitia cuiva sunt critice. E nevoie sa ne pastram cumpatul si sa pornim masinaria de cautare a cainelui.
Cainii isi iubesc teritoriul si nu il parasesc in mod intentionat pentru a fugi cat mai departe in lume. E posibil ca animalul sa se fi speriat de ceva si sa fii alergat incotro a vazut cu ochii, sau cel mai adesea in acest caz, s-a pitit pe undeva si nu mai vrea sa iasa chiar daca il strigi. Inainte de a te avanta pe pista pierderii, cerceteaza amanuntit gospodaria, orice cotlon unde patrupedul s-ar fi putut adaposti. Daca locuiesti intr-un cartier de case, intreaba si la vecinii apropiati, poate cumva cainele s-a ascuns in curtea sau gradina lor.
In alte situatii cainele a putut pleca in urmarirea vreunei pisici, caine sau alt animal si atunci ar putea fi la ceva distanta de casa. Sau poate e doar un patruped curios plecat sa isi ia doza de aventura. Acestia de regula se intorc singuri acasa, pe inserat, daca nimeni sau nimic nu le blocheaza calea.
O masura preventiva si un ajutor in plus in recuperarea cainelui sunt mijloacele de identificare: microcip si medalion gravat. Microcip este un dispozitiv minuscul, inofensiv pentru animal care stocheaza informatii despre animal si stapan. Intr-un context ideal, fiecare cabinet veterinar sau adapost de animale ar trebui sa fie dotat cu un cititor de microcipuri. Din pacate, la noi sunt putine cabinete care ofera aceasta facilitate. Insa pe viitor cu siguranta va fi mai bine si atunci un cip implantat azi nu e o investitie proasta. Placuta sau medalionul gravat cu numele stapanului si un numar de telefon nu poate da gres. Se afla tot timpul la gatul cainelui si oricine (cu intentii bune) il poate citi si contacta stapanul. Daca animalul tau are identificarea la el atunci ai grija ca telefonul de contact sa fie deschis si cineva sa poata raspunde la el.
Masuri imediate
Deja ai constat ca animalul tau s-a pierdut si trebuie sa actionezi. Mobilizeaza familia sau cativa prieteni si porniti cautarea din cartier, zona in care s-a pierdut. Ia cu tine o poza recenta a cainelui si niste mici carti de vizita cu numarul de telefon incropite ad-hoc. Intreaba vecinii, copiii, postasul, vanzatoarele, pensionarii sau pe oricine pe strada daca au vazut cainele. Lasa cateva carti de vizita pentru a putea fi contactat in cazul in care au informatii suplimentare. Ia cu tine niste recompense sau o jucarie preferata a cainelui. Daca e vorba de o jucarie cu sunet atunci ai grija sa o folosesti. Cainii sunt atrasi de sunetele familiare, precum si de vocea stapanului.
Poster
Daca cercetarea cartierului nu a adus un rezultat favorabil e timpul sa treci la urmatoarea etapa: realizeaza un poster. Posterele cu „Caine pierdut” si-au demonstrat eficienta de multe ori. Posterul trebuie sa fie succint si sa ofere informatii esentiale despre caine. In titlul posterului scrie mare si ingrosat „Caine pierdut”. Apoi dedesubt insereaza o poza actualizata a cainelui, de preferinta un portret si nu tot corpul. In continuare adauga o scurta descriere a cainelui, numele sau, varsta, data si zona unde s-a pierdut si un numar de contact. Poti oferi o recompensa insa nu preciza suma, pentru a nu atrage impostorii. Nu oferi nici numele tau sau adresa. Adauga si faptul ca animalul este sterilizat: cei interesati de a inmultii caini de rasa vor fi descurajati in acest fel. Poate descuraja pastrarea cainelui, daca mentionezi ca se afla sub tratament.
Lipeste posterul in cat mai multe locuri vizibile din cartier si chiar mai departe. Stalpii din intersectii sau cei de la semafoare au o buna vizibilitate. Nu uita de statiile de autobuz, magazine alimentare parcuri sau alte locuri aglomerate din zona.
In ziare si on-line
Ai grija ca un anunt cu cainele tau sa apare si in ziarul de a doua zi. Mediul on-line si retelele de socializare sunt o buna modalitate de a–ti face cunoscuta cauza. Posteaza si aici un anunt cu poza cainelui si roaga prietenii virtuali sa il distribuie mai departe.
Adapost
Ia legatura telefonic sau fa o vizita la adapostul local de caini. Lasa un afis aici si roaga personalul sa te contacteze daca apare cainele la ei. Revino si a doua zi, nu intotdeauna personalul de aici e foarte amabil si de ajutor.
Cabinet veterinar sau ONG
Intreaba si la cateva cabinete veterinare din apropiere. Cere-le permisiunea sa lasi un afis si la ei. Proprietarii de animale au tendinta sa acorde atentie altor animale de pe strada si poate cineva a remarcat catelul tau.
Ia legatura cu asociatiile de protectie a animalelor din oras. De multe ori ei recupereaza cainii de pe strazi mai ales daca par speriati si pierduti. Tot la ei ajung informatii despre caini gasiti. Poti beneficia de resursele lor pentru a-ti gasi cainele.
Dupa cateva zile
Nu-ti pierde speranta. Verifica anunturile din ziare sau de pe internet despre caini gasiti. Incearca din nou la adapost. Nu sunt putine povestile in care cainele piedut al familiei s-a intors dupa cateva zile, o saptamana sau chiar luni de zile.
catel-pierdut-0n
catel-pierdut-0n
catel-pierdut-0n
catel-pierdut-0n
catel-pierdut-0n
catel-pierdut-0n
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.