Temperatura este un indicator de baza al starii de sanatate a cainelui. Din pacate la caini, febra nu este atat de expresiva ca la oameni. Chiar daca atingem fruntea sau nasul cainelui, e posibil ca acestea sa nu fie mai calde decat de obicei. Zicala conform careia nasul spune totul despre starea cainelui nu se aplica in toate cazurile. Asa ca, de cele mai multe ori, cand observam ca patrupedul nostru nu se simte la fel de bine ca de obicei, este necesar sa ii masuram temperatura interna a corpului.
Nici pentru caine, nici pentru stapan nu este o treaba tocmai placuta si facila. In general temperatura la animale se inregistreaza rectal, conditie ce nu este foarte confortabila cainelui. Mai nou, exista si posibilitatea de a lua temperatura cainelui la nivelul urechii, gratie termometrelor special construite in acest scop. In continuare va vom explica ambele situatii, pentru ca sa reusiti sa masurati temperatura interna a cainelui in conditii cat mai bune si fara riscuri.
La nivel rectal
Pentru aceasta varianta veti avea nevoie de un termometru cu mercur sau unul electronic, si de un asistent. Termometrul electronic ofera o mai mare acuratete si un timp de lucru mai scurt. In plus, este si mai sigur, fata de termometrul de sticla cu mercur, care in situatii nefaste, cand animalul se agita, se poate sparge, cioburile de sticla si mai ales mercurul fiind extrem de periculoase. Veti avea nevoie de un asistent, pe care cainele il cunoaste si agreaza, pentru a imobiliza animalul, care cu siguranta va avea ceva de obiectat atunci cand atentati la zonele sale intime.
Cu cainele stand in picioare (ideal, dar poate sa stea si culcat), rugati asistentul sa ii imobilizeze flancul anterior si capul. Vobiti-i calm si voios, pentru a se linisti. Folositi un lubrifiant pe capatul activ al termometrului pentru ca sa poata fi introdus mai usor, fara disconfort pentru caine. Inserati termometru in rect, nu mai mult de 3 cm. La termometrul cu mercur asteptati 2-3 minute pana cand mercurul urca; la cel electronic asteptati beep-ul specific. Scoateti gentil termometrul si citi imediat temperatura. Apoi dezinfectati aparatul. Incercati sa detineti un termometru pentru caine si unul pentru familie, pentru o mai buna igiena.
La nivel auricular
Masurarea temperaturii la nivel auricular este mai bine agreata de catre caini, mai ales de catelusi. Aici se vor masura undele infrarosii de caldura ce traverseaza conductul auditiv. In fapt, vom masura temperatura creierului. Pentru aceasta tehnica este necesar doar un termometru electronic auricular, pe care il puteti gasi in farmacii sau magazinele de specialitate.
Termometrul va fi introdus in ureche atat cat indica in prospect sau pe aparat, in pozitie orizontal, care asigura o mai mare acuratete. Daca ati folosit tehnica corecta, temperatura inregistrata va fi cea reala. Insa daca capatul activ al termometrului nu a fost introdus corect sau suficient in ureche, este posibil sa va confruntati cu erori.
Temperatura interna normala a cainelui (atat rectal cat si auricular) este de 38o- 39o Celsius. Exista indivizi a caror temperatura poate fi usor mai scazuta in mod natural, ajungand pana la 37, 5o Celsius.
Cresteri sau scaderi cu un singur grad peste aceste valori denota o stare de imbolnavire a cainelui. Poate fi vorba despre o indectie, inflamatie, tumora, boala autoimuna sau de partea cealalta, o hipotermie. In aceste conditii, o vizita la veterinar este absolut obligatorie pentru a descoperi care este cauza.
Masurati temperatura la intervale de cateva ore inainte de a va alarma. In anumite conditii, caini pot avea fluctuatii de temepratura pe termen scurt. La animalele cu diaree, masurarea temperaturii la nivel rectal poate fi eronata.
caine_cu_temperatura-0n
caine_cu_temperatura-0n
caine_cu_temperatura-0n
caine_cu_temperatura-0n
caine_cu_temperatura-0n
caine_cu_temperatura-0n
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.