Cum salvam cainele care se ineaca? Manevra Heimlich la caini
Cainii sunt deosebit de curiosi si pofticiosi, in fiecare moment adulmecand ceva cu nasul si luand in gura obiecte ce li se par interesante. In aceste conditii, blocarea cailor aeriene cu obiecte straine nu este o situatie deloc rara. O multime de caini ajung anual la urgente deoarece se sufoca din cauza obstacolelor blocate in gat sau gura. De multe ori insa, timpul pretios nu ne permite sa ajungem la cel mai apropiat cabinet medical veterinar, astfel incat trebuie ca noi, stapanii, sa luma masuri si sa salvam viata animalului iubit. In continuare vom prezenta masurile ce vor fi luate de urgenta in cazul in care cainele nostru da semne de inec.
Semnele inecului sunt reprezentate de: tuse, gafait, wheezeing, cainele isi freaca botul cu labele, hipersalivatie, voma, limba si gingii albastrui, cainele da semne clare de sufocare, se agita, denota o stare de disconfort.
De cele mai multe ori blocajul este eliminat imediat de catre caine fara niciun ajutor extern. Tusea este principalul mijloc prin care obiectul este dislocat si eliminat. Tusea ne confirma faptul ca animalul poate respira. La primele semne de inec, asteptam cateva episoade de tuse sa vedem daca nu cumva cainele reuseste singur sa elimine obiectul strain. Daca situatia se agraveaza sau el nu reuseste sa isi revina este momentul sa intervenim.
In primul rand, vom incerca sa descoperim ce anume a provocat obstructia cainlor aeriene. Precauti, ne vom stradui sa deschidem gura cainelui si sa avem contact vizual cu obiectul strain. Atentie: un caine in aceasta situatie este stresat si poate musca, involuntar. Deschidem gura cainelui, ferim limba cu 2 degete si cautam cu privirea blocajul. Daca este nevoie, putem folosi o lanterna.
In situatia in care obiectul strain este accesibil, vom incerca sa il scoatem cu degetele sau cu o penseta lunga. Daca suntem nesiguri pe reusita acestei manevre este mai bine sa renuntam. Exista riscul sa impingem obiectul si mai jos pe laringe si sa agravam prognosticul. De regula, la caini de talie mica, acest lucru este dificil din cauza spatiului de actiune restrans.
In continuare, daca obiectul nu a putut fi indepartat manual, vom apela la ajutorul gravitatiei. Cainii de talie mica si medie vor fi apucati de membrele posterioare, ridicati si scuturati usor, astfel incat sa nu le lezam articulatiile. Cainii de talie mare vor fi ridicati de membrele posterioare, dar sprijiniti pe cele anterioare. La fel ca mai sus, ii scuturam usor, sperand ca blocajul va fi eliminat.
Daca nici aceast manevra nu functioneaza, vom aplica animalului cateva lovituri interscapulare: cu podul palmei lovim scurt si puternic regiunea dintre omoplati (greabanul). Undele de soc oferite de aceasta lovitura ar trebui sa disloce obiectul strain.
In ultima instanta, cand niciuna dintre solutiile de mai sus nu functioneaza si cainele nu isi revine, apelam la manevra Heimlich, folosita cu succes si la om. Nu folositi aceasta metoda decat daca sunteti absolut convinsi ca animalul are caile aeriene blocate de catre un obiect strain. Manevra poate provoca fracturi ale coastelor sau leziuni interne daca nu este aplicata corect. Cu toate acestea, asfixierea pune in mare pericol viata cainelui, mai mult decat o fractura de coaste, deci este un risc pe care trebuie sa il asumam.
La manevra Heimlich vom oferi o imbratisare cainelui dupa cum urmeaza: ne pozitionam in spatelele lui; mana activa cu care vom apasa, va fi facuta pumn si o plasam in locul unde se termina sternul, prima parte a abdomenului (atentie: nu apasam pe cutia toracica, ci pe partea moale a abdomenului); cu cealalta mana invelim pumnul. Odata fixata pozitia pentru Heimlich, executam 4-5 miscari bruste si ferme, apasand pe abdomen si in acelasi timp ducand pumnul inspre anterior, spre umerii cainelui. In acest fel, vom indemna diafragma sa preseze pe plamani si sa propulseze rapid o coloana de aer, care sa disloce obiectul strain. Dupa un episod de 4-5 presiuni, ne oprim si verificam daca obiectul a fost eliminat. El poate fi aruncat afara din corp sau se poate afla in gura.
In situatia nefasta in care animalul nu mai respira, va trebuie sa ii faceti resuscitare cardio-pulmonara (subiect ce il vom dezbate in alt articol).
Daca animalul respira si este in afara pericolului, mergeti la veterinar pentru a fi siguri ca orice pericol a trecut. Pe viitor, supravegheati atent cainele si nu mai lasati la indemana sa obiecte ce pot deveni periculoase.
caine-frumos-0n
caine-frumos-0n
caine-frumos-0n
caine-frumos-0n
caine-frumos-0n
caine-frumos-0n
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.