Doriti sa cumparati un hainuta sau un ham catelului iubit, iar aflati la fata locului sunteti pusi in incurcatura de numarul mare de modele si marimi. V-ar fi de mare folos sa aveti acum patrupedul langa voi sau macar sa ii cunoasteti dimensiunile exacte. Masuratorile sunt importante si atunci cand vreti sa verificati daca animalul se incadreaza in stantardul rasei sale. O situatie mai putin fericita, dar esentiala pentru bunastraea cainelui, este comandarea unui carucior pentru cainele cu handicap locomotor. In special aici, dar nu numai, luarea corecta a masuratorilor este obligatorie. De aceea in continuare va vom explica totul despre principalele masuratori si cum sa le luati cat mai precis.
Conditii pentru masuratori cat mai exacte
- Folositi un sistem de masurare flexibil, cum ar fi: metrul de croitorie sau ruleta de masurat.
- Cainele va sta pozitionat in picioare, cu capul inainte si gatul intins, membrele drepte si bine infipte in sol.
- Luati un asistent care sa tina cainele in pozitie, in cazul in care blanosul exalteaza de bucurie.
- Tineti la indemana o foaie de hartie si un creion, pentru a nota datele obtinute.
- Cainele va sta pe o suprafata dreapta si rigida.
- Pentru circumferinte, plasati ruleta intim pe corp pentru a obtine masuratori cat mai exacte (la fel ca atunci cand va masurati talia).
- Daca pentru un carucior masuratorile trebuie sa fie cat mai precise, pentru hainute sau hamuri, puteti adauga cativa milimetri in plus (in special la circumferinte), asa ca banda de masurat trebuie sa atinga usor pielea animalului, nu sa fie stransa.
- La cainii pufosi, cu blana mare si abundenta, raportati-va la piele, nu la varful firelor de par.
- Pentru lungimi, banda de masurat va fi tinuta intinsa, in tensiune.
Vezi mai multe imagini cu masuratorile cainelui
Principalele masuratori
In functie de scop, va fi necesar sa masurati diferite segmente ale corpului cainelui. Insa cele 4 dimensiuni standard necesare oricarui caine sunt:
1. Inaltimea: se masoara din punctul aflat intre omoplati, cunoscut ca si greaban, pana pe sol. Pe figura de mai sus: din punctul A pana pe suprafata pe care se afla cainele. Greabanul reprezinta limita dintre gat si spate.
2. Lungimea spatelui: se masoara de la greaban (A) pana la nivelul bazei cozii (B).
3. Bustul sau circumferinta pieptului: se ia la nivelul convexitatii maxime a cutiei toracice. Incepeti de la nivelul punctului C (imediat inapoia greabanului- A), coborati banda spre piept, trecand imediat inapoia membrelor anterioare (D), pe dedesubt si reveniti la greaban.
4. Circumferinta gatului: se masoara de regula in locul in care se afla plasata zgarda, cel mai adesea la baza sa. Banda de masurata face o cursa completa din punctul F pana in punctul E si inapoi pe partea cealalalta a gatului.
Vezi mai multe imagini cu masuratorile cainelui
Alte masuratori:
Alaturi de cele 4 de mai sus, exista alte cateva masuratori care se pot dovedi necesare la un moment dat pentru binele cainelui:
Circumferinta capului: se porneste din punctul G (aflat inaintea urechilor, se coboara pana in punctul H (marginea inferioara a mandibulei) si se revine de unde am plecat.
Lugimea inferioara a pieptului: se pleaca din punctul E (aflat la baza gatului), se trece printre membrele anterioare si se opreste in punctul L (aflat inapoia ultimei coaste).
Talia (circumferinta abdomenului): se masoara in regiunea cea mai ingustata a abdomenului. Pe figura de mai sus, talia este masurata intre punctele L si M. Corect talia se masoara trecand banda de masurat prin punctul situat inainte de varful penisului, la masculi. Circumferinta abdomenului poate fi masurata si imediat inaintea membrelor anterioare ( intre punctele J si K).
Circumferinta soldului: se masoara la nivelul la care membrul posterior intalneste trunchiul.
Circumferinta umarului: se locul unde membrul anterior intalneste trunchiul.
Latimea umerilor: aici veti avea nevoie de doua cartoane sau doua obiecte plane si drepte. Asezati cele doua cartoane perpendicular pe sol si in contact lejer cu lateralele cainelui. Latimea umerilor va fi masurata intre punctele de contact dintre caine si carton, trecand prin punctul ce desemneaza greabanul (A).
Latimea soldurilor: se masoara la fel ca mai sus, cu mentiunea ca cele doua cartoane vor fi asezate in contact cu corpul animalului in zona membrelor posterioare.
Circumferinta botului: se masoara in punctul in care botul intalneste fruntea, imediat inaintea stopului.
masurare-caine
masurare-caine
masurare-caine
masurare-caine
masurare-caine
masurare-caine
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.