Fara introducere si fara a mai incerca sa oferim o alura artistica expunerii de fata, vom incerca sa va aducem la cunostinta adevarul crud ce se ascunde in spatele ochisorilor umezi ai catelusilor din vitrinele magazinelor de specialitate: fermele de catei. Daca in urma cu cativa ani vedeam astfel de afaceri horror din SUA, doar la TV, in ziua de azi flagelul s-a extins pana in tara noastra, si mai ales in tarile vecine. Zeci, sute de buncare ale cruzimii fara margini, toate pentru ca sa primim noi catelusi dragalasi, pe care sa platim sume exorbitante, ce vor ajunge in buzunarele unor oameni fara inima.
Sintagma „fabrica de catei” descrie si mai bine aceasta industrie. Principiul de functionare este simplu si aduce profituri uriase: se iau cateva femele din rase mici de obicei si sunt inmultite excesiv pentru a rezulta cat mai multi puiuti dragalasi, care vor fi vanduti cu usurinta si la preturi supraapreciate in pet-shopuri sau direct de pe internet.
De cele mai multe ori „fabricile de catei” isi acorda titulatura de „canisa”, fara a se apropia in vreun fel de conotatiile acestui termen. Proprietarii cresc mai multe rase de caini, de obicei cele populare la un moment dat, fara a fi interesati de valoarea lor chinologica. Fermele de catei functioneaza dupa principiul: cantitate, nu calitate. Masculii si femelele imperecheate nu sunt testate pentru afectiuni genetice sau probleme de temperament, singura calitate care conteaza fiind prolificitatea. Cu cat produc mai multi pui cu atat sunt mai „apreciate” (in sensul in care sunt inmultite mai des, nu ca ar primi conditii de trai mai bune). Femele sunt inmultite cat mai devreme posibil, fara perioade de odihna intre cuiburi. Inca de la primul ciclu, cat sunt inca adolescente, catelele sunt obligate sa faca fata gestatiei si alaptarii. Femelele imperecheate excesiv, vor ajunge in scurt timp la extenuare fizica si psihica, moment in care sunt scoase „din productie”. Nu intr-un mod onorabil, cum ar merita, ci in cel mai aspru cu putinta: ucidere sau abandon. Nu sunt trimise in adaposturi si nu sunt oferite spre adoptie, pentru a nu atrage atentia asupra conditiei deplorabile in care se afla. Intre timp locul lor este luate de alte femele tinere, capabile sa ofere multi pui (aparent) sanatosi si frumosi, si astfel ciclul se reia.
Masculii au o situatie mai usoara (daca putem spune asa) in comparatie cu femelele. Ei nu trebuie sa indeplineasca criterii prea aspre, in fapt este lasat sa se imperecheze primul mascul avut la dispozitie, indiferent de caracterele sale, cu repercusiuni grave asupra calitatii urmasilor.
Atat masculii cat si femele sunt obligati sa duca o viata groaznica caracterizata prin boli, mancare putina, stres, absenta afectiuni si a interactiuni sociale. Cainii sunt inchisi in custii de sarma, cat mai mici, pentru a optimiza spatiul. De obicei custiile sunt amplasate in garaje, hambare, soproane sau chiar sub cerul liber. Custiile sunt asezate pe coloane, fecalele cainilor de deasupra ajungand in capul celor de dedesubt. Custiile de sarma ofera un drenaj bun al excrementelor, astfel ca ingrijitorii nu au foarte mult de munca. Din pacate podeaua de sarma este inconfortabila pentru caine si duce de multe ori la leziuni sau infectii ale labutelor.
Spatiile in care sunt depozitate custiile nu ofera suficienta ventilatie, mirosul de urina si fecale fiind intepator. Blana animalelor este imbacsita si face mai mult rau corpului decat sa il protejeze. Afectiunile dermatologice nu ocolesc niciunul dintre acesti caini. igiena precara si ngelijarea din partea crescatorului ofera conditii optime dezvoltarii parazitilor interni si externi. Parintii nu beneficiaza de nici un tratament antiparazitar sau de vreun alt act medical.
Cainii adulti sunt inchisi toata viata in custii mult prea stramte pentru a se misca in voie, de multe ori mai multi in acelasi loc. Nu li se ofera posibilitatea sa alerge sau sa se joace. Interactiunea sociala, atat de necesara cainilor, le este interzisa. Singura cominucare se face cu colegii de suferinta si de cele mai multe ori este absenta. Mancarea putina nu ofera organismului suprasolicitat ale femelelor gestante sau lauze, toti nutrientii de care are nevoie, in timp carentele ducand la colaps.
Puii adorabili pe care ii vedem noi si care sunt scopul acestei industrii, nu au nici ei parte de o soarta mai buna. Si ei petrec primele saptamani din viata in spatii mult prea restranse, fara atentie suficienta din partea omului, dar si a mamei, prea ocupata sa supravietuiasca. Primele luni din viata sunt esentiale pentru formarea caracterului unui caine. Acesti catelusi nu au aptitudini sociale bine formate si vor dezvolta mai tarziu grave deviatii de comportament. Nu e de mirare ca multi caini de rasa, achizitionati de pe internet sau din pet shop sunt abandonati mai tarziu de catre stapan, pentru ca se nu mai pot intelege.
Puii sunt intarcati prea devreme, uneori inca de la 4 saptamani. Comerciantii mizeaza pe faptul ca un catelus cu cat este mai mic cu atat este mai dragalas. Apoi puii sunt tranportati distante uriase, fara apa, fara mancare, inghesuiti in portbagajul masinilor, spre orasele in care au fost solicitati. De multe ori tranzactiile au loc in parcari sau benzinarii, cumparatorul ofera banii si apoi primeste catelul, in cel mai fericit caz cu un carnet de sanatate fals.
Toata aceasta industrie functioneaza pentru ca nimeni nu ia nicio masura. Asa zisii crescatori se imbogatesc pe spatele unor biete animale menite sa aduca bucurie si dragoste unor copii sau unor familii. In spatele unui catelus dragut in lesa, pe care il vedeti pe strada, se afla doi parinti, care sufera inchisi intr-o cusca mica, fara nicio speranta la niste stapani iubitori asa cum a primit puiutul lor. Tot el poarta si povara a multi alti fratiori de ai lui, care nu au fost suficient de puternici sa reziste conditiilor precare de pe drum si care si-au pierdut viata inainte de primi dragostea unui stapan.
Foarte rar fermele de caini colaboreaza cu un veterinar (probabil pentru ca ar fi un cost suplimentar). Adultii adesea sufera de afectiuni ereditare, care cu siguranta sunt transmise urmasilor. Viitorul stapan va avea de achitat facturi uriase la medicul veterinar pentru tratarea lor. Din pacate unele probleme de comportament nu detin o rezolvare, cainele fiind eutanasiat. Iata o lista cu cele mai raspandite afectiuni in randul cainilor proveniti din „fabrici”, cu care e foarte posibil sa va confruntati atunci cand achizionati un astfel de catel: - epilepsie - afectiuni cardiace - boli renale - tulburari musculo-scheletale: displazie de sold, luxatie patelara - boli endocrine: diabet, hipertiroidism - afectiuni ale sangelui: anemie, boala Von Willebrand - surditate - afectiuni oculare: cataracta, glaucom, atrofie retiniana progresiva - afectiuni respiratorii
Intrucat catelusii nu beneficiaza de asistenta medicala, puteti achizitiona unanimal bolnav inca de la inceput. Micutul poate suferi de una dintre urmatoarele boli, mostenita tot din „ferma”: giardia, parvoviroza, rapciuga canina, tusea de canisa, pneumonie, pureci, paduchi, acarieni, raie, viermi cardiaci, diaree, paraziti interni etc. Inainte de a cumpara catelusul, efectuati un control medical. Nu va lasati convinsi de vanzator care va spune ca animalul este vaccinat si a primit toata ingrijirea medicala necesara. Cereti si sfatul unui medic veterinar in care aveti incredere.
Care este diferenta dintre o fabrica de catei si o canisa?!
Dupa cum spuneam multi proprietari de astfel de ferme, isi deruleaza afacerea in spatele denumirii de „canisa”. La o prima vedere, un ochi neavizat, poate fi inselat usor de aceasta confuzie. Sa vedem mai intai ce este canisa, in adevaratul sens al cuvantului. Proprietarii de canise au ca scop inmultirea si imbunatatirea unei anumite rase de caini. Dorinta lor este crearea de urmasi care sa fie etalon ai rasei si care sa o perpetueze. Calitatea este deviza dupa care se ghideaza acestia. De cele mai multe ori proprietarii de canise se concentreaza asupra unei singure rase, maxim 2 sau 3. Spre deosebire de posesorii de ferme care au in atentie o multitudine de rase de caini, de tipologii diverse, pentru a cuprinde o plaja cat mai larga de cerinte ale cumparatorului. In acest fel se asigura ca afacerea prospera, cu cat oferta este mai larga cu atat sunt sanse sa fie atrasi mai multi cumparatori.
Posesorii de canise autentice produc putine cuiburi de pui pe an. Ei se asigura ca animalele lor ajung in familii bune si sunt dispusi sa ajute cumparatorul cu informatii sau materiale necesare bunastarii catelusului lor. Valoarea unei canise este redata de pedigreelui ei, adica de numarul cat mai mare de titluri obtinute la expozitiile canine, de catre animalele din proprietate. „Fermierii” in schimb, se vor grabi sa va vanda un catel, ocolind intrebarile legate de pedigriu sau caracterul rasei.
Cand va hotarati sa cumparati un catel este recomandat sa vizitati canisa in care s-a nascut. Crescatorii autentici vor fi bucurosi sa va prezinte locatia, parintii si va vor vorbi cu pasiune despre catel si rasa din care face parte. Exista situatii in care si posesorii de asa numite canise, vor fi de acord sa ii vizitati. In aceasta situatie urmariti mai multe aspecte. De obicei va vor fi prezentati numai puii. Atunci cereti sa vedeti si parintii. Daca ezita atunci nu aveti decat sa refuzati afacerea. Daca va sunt prezentati ambii parinti, analizati starea in care se afla si eventual daca seamana cu puiutul ales. Puteti fi pacaliti prin prezentarea altor caini, aflati intr-o conditie mai buna. Fermele de caini detin atat tatal cat si mama, spre deosebire de canise unde foarte rar crescatorul detine ambii parinti. Femele cu pedigriu sunt inmultite cu masculi valorosi din alte linii de sange pentru sporirea calitatii urmasilor.
Majoritatea fermelor de catei se afla in Ungaria si mai nou in Bulgaria. Exista o intreaga retea de crescatori, intermediari si magazine care conlucreaza ca sa va vanda dumneavoastra catelusi la „preturi avantajoase”. Privind in amanunt, pretul pe care il platiti in pet-shop este de fapt destul de mare comparativ cu calitatea puiutului si investitia crescatorului.
Interactionati cu puii! Puii din canise sunt extrem de sociabili, acomodati cu prezenta umana, emana veselie si chef de joaca, au blana sanatoasa si nu manifesta nicio afectiune. Puii nascuti in ferme nu au beneficiat de suficienta atentie si socializare. Sunt timizi, speriati si stresati de prezenta omului. Evita contactul cu dumneavoastra si pot manifesta o bucurie enorma pentru liberate, mancare sau jucarii. Crescatorul este zgarcit in detalii legate de pui si parinti si se straduieste sa va „impinga pe gat” unul din puiuti, la un „pret foarte bun”. Vi se va spune ca femelele sunt mai scumpe si mai valoroase deoarece va vor oferi urmasi pe care la randul dumneavoastra ii veti putea vinde si va veti amortiza investitia.
Cum puteti ajuta? Cum putem opri aceasta industrie degradanta pentru cel mai bun prieten al omului?!
- Nu achizitionati un catelus din pet-shop, targuri sau online. Cele mai multe astfel de locuri sunt aprovizionate cu puiuti proveniti din ferme. Totusi inainte de a eticheta magazinul astfel, cereti informatii despre originea puilor. Nu este exclus sa fi fost cumparati de la o canisa autentica.
- Optati pentru adoptie! In adaposturi exista o multime de catelusi care ravnesc la o familie iubitoare. Puteti gasi catei chiar din rasa dumneavoastra preferata sau care aduc cu aceasta. Sunteti scutit si de efortul financiar important. Un catel din pet shop chiar daca nu are pedigriu poate costa la fel de mult cu unul provenit din parinti certificati.
- Daca totusi va doriti un catel de rasa pura, informati-va despre canisele recunoscute de catre asociatiile chinologice locale. Contactati crescatorul si programati o vizita in crescatorie; nu veti fi refuzati.
- Nu cumparati catei la distanta. La noi judetele din nord vest sunt recunoscute pentru importurile de catei din Ungaria. Vanzatorul va va asigura ca are posibilitatea sa trimita catelul in orice colt al tarii va aflati. Astfel evita sa va prezinte canisa, care de cele mai multe ori nici nu exista.
Nu cumparati pe premisa ca "astfel salvez catelusul". Nu faceti decat sa incurajati comertul. Multi catei sunt achizitionati din pet-shop tocmai pe acest motiv. Nu permiteti sa se dezvolte o industrie care are la baza suferinta animalelor. Spuneti NU impotriva fermelor de catelusi.
ferma-caini
ferma-caini
ferma-caini
ferma-caini
ferma-caini
ferma-caini
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.