Sindromul Cushing, cunoscut in termeni medicali ca si hiperadrenocorticism, este o afectiune endocrinologica frecventa la cainii aflati in a doua etapa a vietii. In fapt, simptomele Cushing-ului sunt atat de asemanatoare cu cele ale batranetii, astfel incat multi stapani nu se gandesc ca ar putea fi vorba despre o boala, ci pur si simplu un fenomen natural de imbatranire.
Cauze
Sistemul endocrin reprezinta un ansamblu de glande si hormoni secretati de acestea care regleaza diferite functii si procese in organism. Toate sunt puternic interconectate astfel incat orice dereglare poate avea efect de bulgare de zapada asupra celorlalte componente ale sistemului.
Hiperadrenocorticismul se defineste simplu ca o secretie in exces de hormoni glucocorticoizi, in speta cortizol. Stratul extern (cortexul) glandelor suprarenale este responsabil de secretia acestor hormoni, cu rol esential in metabolismul proteinelor si glucidelor, care la randul lui influenteaza o multitudine de fenomene in organism.
Secretia excesiva de hormoni corticosteroizi are la randul ei 3 cauze: iatrogenica, adrenala si hipofizara. Cushing-ul iatrogenic apare atunci cand se exagereaza cu medicamentele pe baza de cortizon, folosite adesea in alergii. Aceste medicamente determina o crestere peste normal a nivelului de corticosteroizi din sange si implicit dereglari in organism. Acesta forma se trateaza simplu prin suprimarea tratamentului sau micsorarea dozelor.
Celelalte doua forme de hiperadrenocorticism au la baza o tumora benigna sau maligna situata la nivelului uneia dintre cele doua glande: hipofiza sau suprarenala. Aceasta tumora determina o hipersecretie a glandei pe care o afecteaza.
Hipofiza este o glanda endocrina mica, situata la baza creierului, responsabila de reglarea celorlalte glande endocrine printre care si suprarenale, prin hormonul ACTH ( hormonul adrenocorticotropic). Procesele neoplazice de la nivelul hipofizei pot determina o secretie mare de ACTH care la randul lui determina in suprarenale o secretie excesiva de cortizol. 80% dintre diagnosticele de Cushing au cauza hipofizara, in timp ce doar 20% sunt cauzate exclusiv de suprarenale.
Sindromul Cushing apare de regula la caini trecuti de varsta de 7 ani, insa au fost intalnite cazuri si la exemplare mai tinere. Atat masculii cat si femelele, in mod egal, pot dezvolta boala.
Simptome
Din nefericire, simptomele acestei boli nu sunt specifice si pot confunda diagnosticul cu alte afectiuni, sau cum spuneam mai sus, cu procesul de imbatranire. Pot dura ani de zile de la aparitia primului semn pana cand stapanul sa isi dea seama ca ceva este in neregula si sa ceara ajutorul medicului veterinar. Cortisolul determina cresterea apetitului si mai ales senzatia de sete. Primul lucru remarcat de stapan este faptul ca patrupedul consuma din ce in ce mai multa apa si mancare, acesta fiind cel mai des intalnit simptom. Deoarece cainele consuma din ce in ce mai multa apa, pot aparea accidentele in ceea ce priveste urinarea la intamplare prin locuinta; animalul nu se mai poate tine pana cand este scos afara.
Alt semn des intalnit este caderea parului si afectarea pielii. Parul devine friabil, subtire si cade masiv de pe anumite portiuni ale corpului, intotdeauna simetric de-a lungul liniei longitudinale. Eventualele leziuni la nivelul pielii se vindeca mai greu. De cele mai multe ori, caderea parului este primul semn care trimite stapanul cu cainele la veterinar.
Cortizolul in exces determina o atrofie musculara, in special la nivelul membrelor. Aceasta stare cumulata cu redistribuirea grasimii corporale la nivelul abdomenului, determina un aspect general de butoi, cu burta bine reliefata si cu extremitatile foarte subtiri.
Cainele bolnav de Cushing devine mai letargic, nu mai face fata efortului fizic, gafaie si respira greu. Pe langa aceste semne, bolnavul poate dezvolta alte probleme cum ar fi: diabet melitus, insuficienta cardiaca, hipertensiune, infectii repetate s.a.
Diagnostic
Pe baza istoricului si tabloului clinic, medicul veterinar va demara o serie de teste de sange, uranaliza, ecografii pentru a pune cu certitudine diagnosticul de sindrom Cushing. Mai multe informatii despre acest lucru puteti obtine direct de la medicul veterinar.
Tratament
Din fericire, hiperadrenocorticismul poate fi tratat. In functie de forma sa (cauza ce l-a produs) se poate institui un tratament chirurgical sau unul medicamentos. Tumorile hipofizare nu pot fi extirpate chirurgical, din cauza pozitionarii glandei in cutia craniana. In schimb, tumorile la nivelul suprarenalelor pot fi operate, daca tumora nu a metastazat in alte parti ale corpului.
Tratamentul medicamentos va fi administrat toata viata cainelui. Este similar chimioterapicelor, deoarece are menirea sa distruga celulele cortexului suprarenalelor astfel incat sa porduca mai putin cortizol.
Sunt necesare analize ale sangelui periodic, pentru a testa niveulul cortizolul din sange si pentru a ajusta dozele. Cu tratament si monitorizare din partea stapanului si medicului, cainele cu sindrom Cushing poate trai o viata frumoasa cat mai mult timp. Stapanul trebuie sa ii fie alaturi si sa observe orice modificare in starea de sanatate a cainelui, pentru ca sa stie cand sa ceara ajutorul medicului veterinar.
caine-bea-apa-0n
caine-bea-apa-0n
caine-bea-apa-0n
caine-bea-apa-0n
caine-bea-apa-0n
caine-bea-apa-0n
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.